IAU WK Trail Maxi-Race Annecy

86 Kilometer

– Tekst: Tim Pleijte, Zeeuwse hardloper en deelnemer Team Pays-Bas –

Donderdagochtend vroeg uit bed om de vlucht van 08:00 in Brussel te halen. Waar het nog even spannend is of deze op tijd zal vertrekken. Het Belgisch luchtruim is namelijk de dag ervoor gesloten geweest. De luchthaven staat vol met stretchers, met daarop (half) slapende mensen, of wat er voor door moet gaan… De vlucht verloopt soepel, de reis naar het hotel duurt echter langer dan gepland.

Eenmaal daar aangekomen is het lange wachten, rusten, eten aangebroken. Dat is namelijk waar de tijd grotendeels mee gevuld is voordat zaterdag om 3:30 het startschot zal klinken. Slapen lukt me maar lastig overdag, gewoon lekker liggen is al voldoende. Vooraf maak je alle wedstrijd spullen op orde. Waarmee start je, wat is allemaal verplicht, heb ik alles mee? En wat neem je bij iedere verversingspost? Na wat gepuzzel ben ik er wel uit en ligt alles ruim op tijd klaar. Dan voor de laatste keer eten en om 20:00 je bed in. Slapen lukt weer niet echt, misschien door de luidruchtige Poolse buren. Die zijn waarschijnlijk nog een nieuwe badkamer aan het plaatsen…

Om 01:30 gaat dan de wekker, ja…. lag ik net lekker te slapen. Nou even aankleden, ontbijten en de bus in naar de start. “Hey Pascal, dat is stom zetten ze dat hoogteprofiel op je startnummer, staan de verzorgingsposten in de verkeerde volgorde!”…. “Nee sukkel, je hebt hem op zijn kop opgespeld”

Dan eenmaal bij de start aangekomen gaat de tijd vlot en voor je het weet “BAM” vuurwerk en weg zijn we. Bij de start gaat iemand voor me op z’n snufferd, gaat Huub er rap vandoor en zoek ik mijn eigen ritme. Voor je het weet ben je in het bos aan het klimmen, ik word aan alle kanten voorbij gelopen. Daar had ik rekening mee gehouden, eigen tempo lopen, het is nog ff….

Post 1 na 17km en top van de eerste berg, ik kom als 4e Nederlander boven. Tot mijn verbazing niet ver achter Pascal (vanaf de start al niet meer gezien) en Thomas (passeerde mij in de klim in een indrukwekkend tempo). Huub heeft daar wel al een behoorlijke voorsprong. Hoofdlamp en armstukken afgeven, eten en drinken verversen en weer door. Een makkelijke afdaling die lekker loopt volgt. Daarna een wat minder forse klim. Hier begin ik al wat mensen te passeren. Weer een goede afdaling gelopen en dan nog een bultje over op weg naar de volgende verversingspost.

Voor post 2, op 40km is een lang vlak stuk, in het begin hiervan kom ik bij Thomas en we lopen kort samen. Ik nestel me achter een Engelsman die een lekker tempo loopt. Bij post 2 hetzelfde verhaal als post 1, eten en drinken verversen, een bekertje cola wegwerken en gaan. Het moment dat ik de post verlaat komt Thomas aan. Prima timing: kan de begeleiding zich op een iemand tegelijk richten.

Gelijk na deze post staat er een monsterklim op het programma die heerlijk gaat! Ik passeer voor mijn gevoel hordes met lopers. Zal in de praktijk wel mee vallen, maar het gaat als een trein. Als ik dan iets boven me Pascal zie zwoegen wil ik die wel even bijhalen. Ben ik niet te beroerd voor. We lopen een stuk samen maar stiekem hoop ik gewoon op “HuubtoreTimergo” voor de Nederlandse/Zeeuwse 1 en 2. Voordat we de top van deze klim bereiken mogen we dwars door een kudde geiten heen, fantastisch! We beginnen na circa 60km aan de afdaling en deze gaat bij mij op zijn zachtst gezegd niet heul soepeltjes….

Ik kan er lang over praten of kort over praten, maar vanaf daar is mijn niveau gewoon niet goed. Pascal moet ik laten gaan in de afdaling en meer atleten halen me in voordat ik eindelijk post 3 op ongeveer 70km bereik. Ik zeg tegen de begeleiding dat ik het wat zwaarder krijg, wissel weer van spullen en vervolg mijn weg.

Ik heb de hoop om in deze laatste klim weer mensen in te halen en op te schuiven in het veld. Maar het tegenovergestelde gebeurt, ik word zelf voorbijgelopen. Ik moet soms wandelen op stukken die ik hoor te dribbelen/rennen. De klim is een hel maar ik bereik gelukkig de top. Nog 6 km dalen naar de finish en ik heb het gehaald, deze afdaling is makkelijker dan de vorige. Maar helaas gaat deze niet als gewild en word ik ook hier nog door lopers gepasseerd. Om de buikschuivers erin te houden ga ik een van de laatste kilometers nog even voorover, opstaan, doorlopen, finish halen!

Na 10 uur en 22 minuten zit mijn tocht erop, ik wordt 68e overall en 3e Nederlandse man. Als team worden we 9e in het landenklassement wat een goede prestatie is. Over mijn eigen prestatie ben ik tevreden hoewel ik liever sterker was geweest in het laatste deel, maar goed wie niet? Voor een eerste keer zo’n afstand in dat terrein vind ik het oké. Op naar de volgende!